Tizenkét és fél pont

A Magyarországon első ízben megjelent Gault&Millau [ejtsd: gó-é-mijó] étteremkalauz szerint a La Maréda: Győr és a környék legjobb étterme!

La Maréda étterem és bisztró
 12,5

Nagy teraszos vendéglátóhely egy régi, vastag falú épületben, Győr óvárosi sétálóutcájában. Sokféle belső terem: bisztrós, klasszikus, télikertes. Kiemelkedő teljesítményekre képes konyha hagyományos és egyéni fogásokkal.

Valaha borház volt, aztán a vidék leghíresebb halásztanyája lett, ma klasszikus magyar ételek és déltengeri inspirációk keverednek az étlapján, nagy a választék halban és belsőségben is. Horváth Szilveszter konyhafőnők a legutóbbi Czifray-versenykurzus (és a IV. Hagyomány és Evolúció - a szerk.) nyertese volt.

Igazi nyári leves a habosított vörösgyümölcs-gazpacho: alatta krémes tejföl-mousse és ropogós friss gyümölcs. Hozzáadott cukor nélkül is édes, könnyű desszertnek is elmenne.

A malackocsonya megfelelő arányban (mértékletesen) tartalmaz színhúst és (bővebben) bőrkés-szalonnás-szaftos fejhúsos részeket. Aki nem szereti, csak magára vethet. A kocsonya maga ízes, szeletelhető, mégsem túl kemény. Kiváló hozzá az édescsilimártás és a vaskos húsú erős paprika. Kísérő: házi sütésű, ropogós héjú fehér kenyér.

A házi morzsában rántott süllőfilé szaftos, íze friss-naturális, panírja vékony és ropogós. A garnírungként kínált szalonnás burgonysaláta ugyanakkor - meglepő módon - némileg édes hatást kelt, a burgonya enyhény vizenyős, összeségében nem nő fel a halhoz.

A tőkehal házilag sózott. Sült pirospaprikából készül hozzá mártás, amelynek sajátos "háttérízt" ad az, hogy kolbász főzőlevével van hígítva. A chorizo (spanyol füstölt paprikás kolbász) megjelenik pirított formában is, a főtt krumplin, Taggiasca-olajbogyóval. Rusztikusan harmonikus étel ibériai ihletéssel, jó ízléssel, jó alapanyagokkal megoldva.

A körömpörköltet kicsontozva tálalják: puha, de nincs túlfőve, mártása sűrű-kolloid, jó minőségű paprika és jobbfajta zsiradék az alapja, melegen ajánlható hozzá a házi kovászos uborka.

Kiemelkedő fogás még a kacsaduett: a tányéron meghatóan ropogós comb mellett egy kívül pirult, belül krémes hízott kacsamájszelet. Harmonikus kíséret az édeskés-borsos káposztás cvekedli, ami szinte olyan, mintha a kacsából nőtt volna ki.

A moelleux (folyékony csokoládé) jó alapanyagból készül, kellemesen édesített, csupán egy nagyon vékony kéreg tartja egyben. Belül forró és folyós.

Ajánlható még a túróskrémes: roppanós vékony tésztalapok között lágy angolkrém, túróval összemorzsolva. Két kis oázis az éttermi desszertek sivatagos világában.

Udvarias szerviz. Az étteremben gyakorta rendeznek borvacsorákat.