Kettő az egyben

2012. április 26-án két esemény zajlott le a Boscolo Hotel dísztermében.Egyrészről a IV. Hagyomány és Evolúció szakácsverseny dobogósai kapták meg OTP Klub-ösztöndíjaikat, másrészről bemutatták a Gault&Millau 2012 étteremkalauzt a sajtónak. Mindehhez olyan szakácsok készítettek kis adagos ételeket, akik az MGE versenyeken vagy a GM kalauzban értek el kiemelkedő eredményt.

A díjkiosztóA IV. Hagyomány és Evolúció díjkiosztása balról jobbra: Barhó Szabolcs/Borkonyha, Galgóczi Gábor/Onyx, Nagy Zoltán Péter/OTP Klub, Fodor Sándor/Onyx, Horváth Szilveszter/La Maréda, Molnár B. Tamás/MGE - Fotó: Bakcsy Árpád
 
A Gault&Millau történet

A hatvanas évek Párizsában két újságíró, Henri Gault és Christian Millau elkezdett étteremkritikát írni (ez akkor meglehetősen új műfaj volt).
Nyilvánvalóan megértették az idők szavát, mert sikerük lett. 1973-ban kiadtak egy kiáltványt is, Éljen az új francia konyha! Címmel, és ebben gyakorlatilag azt foglalták össze, ami akkor már javában a levegőben volt.

A kiáltvány 10 rövid pontból állt, ami világszerte sokakat megérintett. Ebből nőtt ki a „nouvelle cuisine” mozgalma, ez lett az úgynevezett „új konyha“ programja.

Korábban a szakácsművészetre sokan tekintettek úgy, mint valami beteljesült, végérvényes dologra, amit már elődeink szerencsés módon kitaláltak, Escoffier szépen rendszerbe is foglalta, ezeket a régi receptúrákat szépen meg kell tanulni, azokat kell reprodukálni.

A kiáltvány végképp világossá tette azt, hogy a konyha egyfajta „élőlény”, ami változik, fejlődik és milliónyi étel vár arra, hogy végre feltalálják. És visszatekintve elmondhatjuk, hogy az elmúlt 40 évben a gasztronómia területén több minden változott, mint előtte 300 év alatt. Magát a kiáltványt kicsit átfogalmazta az idő, de az alapvetések ma is érvényesek, a világ legjobb szakácsai lényegében ma is így gondolkoznak.

A két újságíró – Gault és Millau – nemcsak kiáltványt írt, hanem elindított egy étteremkalauzt is, amiből szintén új gasztrotörténelmi fejezet lett.

A cél az volt, hogy a már évtizedek óta működő, de meglehetősen megcsontosodott, kizárólag a csúcsgasztronómiára összpontosító Michelin-kalauz mellett legyen egy nyílt, frissebb szellemű, szókimondó konkurencia. A Gault&Millau ma a legjelentősebb nemzetközi étteremkalauzok egyike. Márkanév.Franciaországon kívül megjelenik Németországban, Svájcban, Ausztriában, Hollandiában, Belgium-Luxemburgban, és most, 2012-től Magyarországon is.

Éttermünk értékelése hamarosan...

Forrás és további részletek:
Bűvösszakács.hu