Előkelő társaságban a LAMARÉDA

Fricska, Bock Bisztró, Costes, Innio... és még sorolhatnánk a jobbnál-jobb éttermeket, melyek szintén 14 pontot kaptak a most megjelent 2016-os Gault&Millau étteremkalauztól.

Az idei 14 pontosok:Az étterem értékelése:

LAMARÉDA Étterem és Bisztró


Elegánsan felújított belső térben pasztellszínek, látványos bortároló, boltíves nagyterem, a sétálóutcán nagy terasz óvárosi környezetben.

Horváth Szilveszter külföldet megjárt főszakács egyéni tányérjai keverednek hagyományos magyar ételekkel. Jó ár-érték arányú déli menü egyszerű ételekkel (krumplis tészta, csülkös bab...). Nagy LAMARÉDA-klasszikus a malackocsonya és az ökörpofagulyás, mindig van a kínálatban szték, halféle és vadétel.

Markáns a csirkeerőleves: áttetszően tiszta lében erős szárnyas karakter (kár, hogy leheletnyit sós). A mellhús szaftos, jó állagú, félig dermedt tojássárgája egészíti ki, krémesítve és színesítve a levest a gondosan vágott zöldségek mellett.

Spárgasaláta. Friss vegyes salátán (miskulancia) marinált fehér spárga és nyers zöld. Továbbá: selymes állagú marinált lazac, ami kicsit sózza az édeskés öntetet.

A lassan készült bacalau (tőkehal) szép nagy darab, de ezúttal kicsit diétás hangulatú (fád). A fekete tintás metélt nagyon korrekt, csakúgy, mint a medvehagymás vajas mártásocska, ami szaftosítja a halat/tésztát. Jó hiányérzetpótló a hal mellett a kellemesen sós-ropogós szalonnacsipsz.

A kacsamell puha: valószínűleg vákuumcsomagolásban lett előkészítve, és tálalás előtt rápirítottak (hatása nem frissen sült rózsaszín). Valamennyire a bőre is ropog, szép aromájú a sűrű pecsenyelé. A gyümölcsmártás jól illene a képbe, csak kicsit retro "vegyigyümi" hangulata van. Kimondottan könnyű-elegáns a tányérra tett parmezános-pirult krumplinudli (schupfnudel), amit a szaftba tunkol a vendég.

A pezsgős eperhableves zseniális a maga egyszerűségében: az asztalnál öntik fel érettgyümölcs-ízű, habos lével a jól édesített tejberizst.

Szép borlap, poharas és üveges választékkal. A szerviz fiatal és kedves.

Az éttermek értékeléséről

A kalauz az adott pontszámmal a konyha teljesítményét értékeli, nem az étterem külsőségeit vagy a kiszolgálást. A tesztelés anonim, a tesztelő nem fedi fel magát, számláját minden esetben kifizeti. Szempontjai:
- a felhasznált alapanyagok minősége, frissessége, szezonalitása 

- az elkészítés professzionalitása, a technológiák adekvátsága 

- a fogások harmóniája, arányosság 

- a kreativitás és a tálalás
- ár-érték arányforrás: Gault&Millau